De Aubergine

De aubergine (Solanum melongena) is een plant van de familie Solanaceae (ook bekend als de nachtschade) en geslacht Solanum. Zij draagt een vrucht van dezelfde naam, die vaak worden gebruikt als groente in de keuken. Deze is geteeld in Zuid-en Oost-Azië sinds de prehistorie en in de 16e eeuw is de vrucht door de Spanjaarden en Portugezen naar Europa gebracht.

De meest geteelde gecultiveerde variëteiten (cultivars) in Europa en Noord-Amerika vandaag zijn langwerpig eivormig, 12-25 cm lang met een donker paarse huid. De vrucht is neutraal van smaak en wordt bij bereiding rijker van smaak.

Het is uitstekend te combineren met basilicum, knoflook en tijm. Je kan de vrucht het beste bewaren op een koele en donkere plaats maar niet in de koelkast.

Voedingswaarde per 100 gram

De Aubergine is een zeer goede bron van vezels en bevat slechts 14 Kcal per 100 gram

      • Kilojoules: 60
      • Calcium: 10 mg
      • IJzer: 0,5 mg
      • Vitamine B1: 0,04 mg
      • Vitamine C: 4 mg
      • Vitamine b2: 0,05 mg
      • Koolhydraten: 3 gr
      • Caroteen (b): 0,03 mg